top of page

›

 

סם הוא כל חומר כימי אשר גורם לשינויים גופניים, רגשיים וחשיבתיים. חומרים המשפיעים על המצב הנפשי קרויים חומרים פסיכו-אקטיביים. חומרים אלה מופיעים הן בתרופות והן במה שמכונה "סמי רחוב". כאשר חומר פסיכו-אקטיבי ניתן כתרופה הוא ניתן למטרות רפואיות ותחת פיקוח מקצועי. אדם הצורך סם לא למטרות רפואיות, אלא בכוונה לשנות את התחושה ומצב הרוח, עושה בחומר שימוש לרעה. על פי התפיסה הרווחת כיום בישראל וברוב ארצות המערב - שימוש לרעה בסמים פוגע ביחיד ובחברה, ולכן הוא אסור על פי החוק.

 

סוגי הסמים - ארבע קבוצות עיקריות

 

החלוקה המקובלת של סוגי הסמים והחומרים הפסיכו-אקטיביים נעשית בעיקר על פי השפעות הסמים על המשתמש. לפי שיטת מיון זו נהוג לחלק את החומרים הפסיכו-אקטיביים לארבע קבוצות עיקריות:

 

›1. סמים המדכאים את פעילות מערכת העצבים המרכזית, ובהם אלכוהול, תרופות שינה ותרופות מרגיעות.

›2. סמי הזיה, ובהם אל-אס-די, מסקאלין (קקטוסים), פסילוסיבין (פטריות הזיה), דטורה ודומיהם, ואף סמי קנבוס (חשיש ומריחואנה). בשל השימוש הנפוץ בחשיש ובמריחואנה מתוארים סמים אלה בנפרד מסמי ההזיה האחרים.

›3. סמים המעוררים וממריצים את פעילותה של מערכת העצבים המרכזית, בהם אמפטאמינים (ספידים), פופרס (סוג של חומרים נדיפים), קוקאין וקראק, אקסטזי וכן קפאין וניקוטין.

›4. חומרים משככי כאבים, הקרויים גם נרקוטיים, בהם אופיום, הרואין, קוק פרסי וחומרים נרקוטיים סינטטיים, כגון מתדון (אדולן).

 

סבילות - הסתגלות הגוף לסם

 

תגובות האדם לסם אינה תלויה רק בעוצמתו של הסם ובכמויות הסם שהחדיר האדם לגופו, אלא גם במידת רגישות המערכות הגופניות והנפשיות שלו לסם הנדון. לא ידוע כיצד מווסת הגוף את רגישותו לחומרים כימיים שונים, אולם קיימת הנחה שמדובר במנגנון שמקורותיו מולדים. מנגנון זה מופעל כנראה שעה שהאורגניזם נחשף לחומר מסוים במשך תקופה ממושכת. חשיפת האורגניזם לסם גורמת בדרך כלל להפחתת רגישות הגוף לסם. תהליך זה נקרא סבילות (tolerance), והוא מתבטא בפועל בהגדלת כמויות הסם הנצרכות לשם השגת החוויה המצופה.

מזה סם?

bottom of page